Veľmi škaredá socha.

5 mýtov, ktoré vyvracia funkčná medicína

Jeden človek, akokoľvek oddaný svojej pravde, nemôže mávnutím ruky odstrániť výsledky vedcov, ktorí sa skúmaním dlhodobého zdravia zaoberajú väčšinu svojho života. Samozrejme platí, že jedna štúdia ešte nič nepotvrdzuje. Ide o viacnásobne testovanie, ktoré niekedy až po rokoch či desaťročiach odhalí niečo, čo majú niektoré dlhoveké kultúry vžité a uložené v „kultúrnej pamäti“. Ešte menej by sme mali veriť firme, ktorá sa predajom konkrétnej „upravenej“, teda neprirodzenej potraviny snaží zarobiť.

1. mýtus: Nízkotučné potraviny sú zdravšie

Určite nie. Namiesto tuku obsahujú nízkotučné potraviny rôzne chemické prímesi a umelé sladidlá, ktoré ti negatívne ovplyvňujú vylučovanie hormónov. Vinou toho prinášajú do tela devastujúci chaos, takže tvoj mozog, štítna žľaza a iné orgány sa môžu zblázniť… a aj tak nesplnia to, čo by mali. Lenže chyba orgánov produkujúcich hormóny to nie je. 

Menej tuku v potravine často znamená, že do nej čudesný Dedo Mráz prihodí viac cukru, no a nadbytok cukru je príčinou veľkej časti civilizačných chorôb 21. storočia. Keď ješ čokoľvek nízkotučné, tak sa zamysli – je to ako čítať v knihe len každú tretiu stranu. Čo si teda o tebe tvoje telo pomyslí?

2. mýtus: Slanina a vajíčka zvyšujú cholesterol

V žiadnom prípade! Po prvé, nie je cholesterol ako cholesterol. Ak by si skúmal tisícky vzoriek krvi a stav ciev a srdca ešte väčšieho množstva pacientov, pochopil by si, že cholesterol za nič nemôže. On funguje ako lepiaca páska alebo kuriér s dodávkou. Jeho vysoké množstvá v tvojom tele znamenajú, že máš zapálené cievy a cholesterol maká na 100 %, aby si nezomrel už v deň tohto smutného zistenia. Cholesterol je len symptóm vážneho problému.

Nepriamou príčinou zapálených ciev však býva vysoká hladina cukru a teda znížená citlivosť na inzulín (cukrovka alebo nábeh na ňu), v skutočnosti však ide o tvoj zbláznený imunitný systém, ktorý napáda tvoje vlastné cievy a často aj tvoje srdce! A prečo? Niektoré potraviny totiž výrazne zvyšujú priepustnosť tvojej jednobunkovej bariéry v črevách (obilniny – predovšetkým modifikovaná pšenica, šupky z rajčín, nedovarené fazule a pod.). Zápaly v cievach však dokáže vytvárať aj laktóza, ak ti chýba enzým na jej trávenie – južanské gény s dostatkom slnka neznášajú severanské popíjanie mliečka.

Do krvi sa ti potom dostávajú látky, ktoré tam nemajú čo hľadať a tak spôsobujú chybné reakcie imunitného systému či jeho „zbláznenie sa“. Nezabúdaj, že až 3/4 imunity máš nalepené na svojich črevách. Ak ješ nevhodné veci, ktoré ti ničia črevnú bariéru vrátane potravín vyvolávajúcich zápal, si v peknej kaši.

Záver: Len sa pekne pusti do slaniny a vajíčok! Ak to s nimi vyslovene nepreháňaš, nemáš sa čoho báť. Hýb sa a jedz.

3. mýtus: Lekár je zodpovedný za Tvoje zdravie

Omyl! S touto filozofiou večného pacienta sa môžeš rovno uložiť do rakvy. Lekár je tu na to, aby ti pomohol, ale všetku zodpovednosť za seba máš v rukách ty. Ak sa nestaráš o to, čo ješ, koľko spíš a vysmievaš sa chodeniu na slnko (do prírody), ak sa za celý týždeň posúvaš iba zo stoličky k chladničke a späť, potom zbytočne neotravuj ani lekárov. Ak sa nestaráš o svoje telo, ale ochotne hltáš „zázračné“ pilulky, zlepšuješ zdravie iba farmaceutickému priemyslu.

4. mýtus: Pitie kravského mlieka je zdravé

Krutý omyl. Dnešné mliečko obsahuje antibiotiká a rastové hormóny. (Nebezpečné pre rakovinové bunky v tvojom tele, však? Každý nejaké má, ide o spúšťače.) Dokonca môže výrazne zhoršovať priebeh menštruácie u žien, pretože ešte zvyšuje už aj tak zvýšenú tvorbu estrogénu. Ak by si všetky tieto veci odignoroval, zostáva ti ešte jeden typ kazeínu, resp. malej zložky v dnešnom mlieku, ktorá v tvojej tráviacej sústave vyvoláva silný zápal bez ohľadu na to, či máš potravinové alergie a intolerancie, alebo nie.

Pri tom som akosi zabudol spomenúť americké štúdie, v ktorých si ženy, ktoré vysadili pitie kravského mlieka, drasticky znížili pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka.

Jedna slušná porcia zmrzliny dokonca môže spôsobiť v tvojich črevách taký zápal, akoby si dva týždne bojoval s infekciou. Takže?

5. mýtus: Celozrnné potraviny sú fakt zdravé

Ako povedala moja obľúbená Scarlet Johansson vo filmovej sérii Avengers, keď sa snažila hovoriť po rusky: „Bože muj.“ Toto je jedna z najväčších hlúpostí 21. storočia. A to je už čo povedať. Po tisíce rokov (všimni si tisíce) Číňania odstraňujú šupky z ryže pred jej konzumáciou. Odrazu príde nejaký sebavedomý štyridsiatnik a vyhlási: ,,Uprednostňujte celozrnné potraviny, sú pre vás zdravšou voľbou!“

Nuž, ja by som si nikdy nezavesil na krk, aby si ľudia zvyšovali priepustnosť čriev, zápaly po celom tele, aby zvyšovali množstvo jedovatých látok v krvnom obehu (ktoré smelo putujú aj do mozgu… To je ale pekný námet na príčiny Parkinsona a demencie, čo?) Dnes je však bežným zjavom, že ľudia vyhlasujú veci bez načítanej literatúry, bez súvislostí, a to s jediným cieľom: predať vlastnú ideu o zdraví, pretože IBA oni narcisticky prišli na to, čo všetci majú jesť.

Tiež nemôžem zhodiť tisíce podrobných vzoriek krvi celého inštitútu restoratívnej medicíny s tímom lekárov len preto, že IBA ja môžem mať pravdu. Utekajte od takých ľudí, pretože ich neomylnosť dokazuje to, že sú mimo.

Radšej zostávaj v zdraví a pri sile!

Poznámka k literatúre a štúdiám, z ktorých čerpám. Na stránke nájdeš recenzie na tieto knihy, ide predovšetkým o zistenia lekára (a jeho tímu) restoratívnej/funkčnej medícny Stevena R. Gundryho.