Rastlinný paradox – recenzia knihy

Steven R. Gundry sa ako bežný americký kardiochirurg dlhý čas rozčuľoval nad otrasným stavom ciev a sŕdc u svojich pacientov: chudých, fajčiarov, nefajčiarov, ale aj tých s nadváhou. Nie je divné, že ľudia majú už v strednom veku svoje cievy a srdce v strašnom stave? Čo a prečo ich napáda?

Naozaj žijeme v storočí, ktoré nám umožňuje dožívať sa vyššieho veku? Je náš imunitný systém natoľko vygumovaný, že bez príčiny napáda naše telo?

Podľa divocha: „Veru nie.“ Nezaujíma ho hoci aj sto rokov života navyše, ak by boli takéto… Kto by už len stál o dôchodok s dvadsiatimi pilulkami denne, s plastovými kĺbmi, s pravidelnou návštevou dialýzy (obličky zlyhali aj vinou záplavy liekov) a s pohyblivosťou zníženou na strašiaka v obilnom poli? Zdá sa, že iba farmaceutické spoločnosti. Je toto ten dlhý a prosperujúci život v najmodernejšej ére človeka? Dovoľ mi povedať: „Cha.“

Dnešný život na dôchodku je otvoreným výsmechom všetkého umu a rozumovania súčasnej medicíny. Je priamym dôkazom jej zlyhania, čo sa týka stravovania, ale aj pohybu, ba dokonca ortopedických názorov v oblasti fungovania ľudskej nohy. Iba výnimky potvrdzujú pravidlo, bohužiaľ.

Kde je teda problém?

V knihe Rastlinný paradox ti bývalý kardiochirurg a súčasný zakladateľ inštitútu funkčnej/restoratívnej medicíny vysvetlí, ako sa starať o srdce a cievy, a vlastne ako telu umožniť jeho stopercentné fungovanie. Gundryho princípy nie sú zložité; v skutočnosti stačí vyhodiť zo stravy veci, ktoré sú nezmyselné a zároveň škodlivé, napríklad pitie mlieka pre dojčatá v dospelom veku. K tomu si pridaj trochu pohybu a voilà! Recept na zdravie ako vyšitý.

Okrem iného sa dozvieš aj to, že starobylí taliani nepoužívali v rajčinových receptoch šupky, alebo prečo je tlakový hrniec, resp. obľúbený hrniec našich starých rodičov a prarodičov, taký úžasný. A nielen to! Steven R. Gundry ťa vezme na cestu malých kultúr po celom svete, ktoré sa aj v súčasnosti dožívajú omnoho vyššieho (a pohyblivého) veku. Ukáže ti, čo má ich extrémne rôznorodá strava rovnaké.

Čerešničkou na torte bude celkom nový pohľad, ako poraziť tvoju alergiu či astmu, ale aj to, že sa vôbec, ale vôbec nemusíš toľko napchávať. Fascinujúcim záverečným faktom však je, že by si sa mal ohľadom zdravia zamerať na jedinú vec – na ustavičnú vojnu baktérií v tvojich črevách. Prečo? Pretože tieto baktérie rozhodujú o tom, na čo dostaneš chuť, nakoľko zdravý budeš zvnútra i navonok, ba dokonca kedy si šťastný a kedy v depresii. Črevné baktérie sú skrytí manažéri veľkej časti tvojho života. Tak prečo im nevyhovieť vhodnou stravou?

Poznámky:
Recenzovaná kniha vyšla v slovenčine pod nešťastným názvom Skryté nebezpečenstvo zdravých potravín, čo má od pôvodného názvu Plant Paradox ďaleko. Hoci je kniha aj tak poriadne provokatívna, vychádza z tisícok podrobných rozborov krvi Gundryho pacientov. Úspešnosť jeho stravovacích návykov meral podľa citlivosti tela na inzulín, hladiny vitamínu D (väčšina ho mala nedostatok), podľa zápalových markerov (zápal = problém) a iných zložiek, ktoré okrem iného poukazujú na biologický vek organizmu.

Divochove hodnotenie:

V knihe Rastlinný paradox ti bývalý kardiochirurg a súčasný zakladateľ inštitútu funkčnej/restoratívnej medicíny vysvetlí, ako sa starať o srdce a cievy, a vlastne ako telu umožniť jeho stopercentné fungovanie.