Tréning väzňa 2 – recenzia knihy

Po Tréningu väzňa sa zdalo, že záhadný tréner Paul Wade už zo seba dostal všetko, čo chcel napísať na papier, ale nie. Kým jeho prvá kniha je jednou z najlepších pohybových kníh na trhu, druhá na ňu nadväzuje ako jej starší a silnejší brat.

Kniha Tréning väzňa 2 sa venuje pokročilým technikám na získavanie divošskej sily a oceľových kĺbov. Zároveň demaskuje populárne americké mýty o pričastom napchávaní sa či naberaní svalovej hmoty.

Staré, a vonkoncom tajné techniky chlapov, od ktorých sa Paul všetko naučil v base, sú dnes pokračovaním starej školy prostných cvikov či kalisteniky. „Poddajnosť silných šliach a kĺbov“, zbavenie sa bolesti v ramenách, drieku či mnoho múdrostí o tom, prečo by si mal preferovať dynamický strečing pred pasívnym, sú len časťou pohybového bohatstva v tejto knihe.

Všestranný rozvoj divocha

Osobne som vďaka nej začal s cvičením kľukov na prstoch a to ma už neopustilo. Prečo si buduješ veľkú silu prstov pri úchope na hrazde či konári, zatiaľ čo zanedbávaš vystierače prstov? Tieto svaly so šľachami majú, logicky, na starosti presne opačný pohyb ako úchop. Opäť tak dostávaš telo do nerovnováhy, a kde nevládne vyváženosť divošskej sily, ohybnosti a rovnováhy (stability), tam si človek koleduje o vážne zranenia.

Ako divoch v zásade bojuješ proti tomu, aby si sa rozvíjal v jednom smere, zatiaľ čo druhý ignoruješ.

Komplexnosť pohybov vyhráva nad špecializáciou v každom ohľade – neplatí to iba pri profesionálnom športe. Lenže ako už dobre vieš, rozdiel medzi profesionálnym športovcom a budúcou kalikou nie je až taký veľký. Práve opakovaný jednostranný pohyb privádza tvoje telo do hlbokého zúfalstva. Nebolo naň stvorené a preto sa toto bezbrehé opakovanie časom kruto vypomstí.

Tréning väzňa 2 je zhlukom dlhoročnej trénerskej praxe s pohybom a múdrostí starej školy posilňovania, ktorá pri súčasnom „monopole“ činiek a anabolických steroidov takmer zanikla. Hovorím takmer, pretože v súčasnosti sa už vietor obracia správnym smerom. Priveľa ľudí dosiahlo workoutami na „detských preliezkach“ úžasné výsledky, ktoré najviac zviditeľnil youtube.

Nafúknutá chemická bublina kulturistiky však praská aj vďaka svedectvám samotných kulturistov, ktorí už dosiahli vrchol kariéry, ale aj vďaka tejto knihe, ktorú považujem za nevyhnutnú výbavu každého divocha a nadšenca kalisteniky.

Hm. Toľko k recenzii a ku „krásosile“ Paula Wadea.

Ak si náhodou nečítal jeho prvú knihu, tu je odkaz na recenziu Tréningu väzňa 1